Luchtvochtigheid houten vloer

Naast het goed onderhouden van uw houten vloer is het ook belangrijk om de juiste luchtvochtigheid aan te houden. Voor uw gehele woning is het van belang om de luchtvochtigheid op peil te houden.

 

Luchtvochtigheid in de winterperiode

De afgelopen dagen is de buitentemperatuur flink gedaald. Om goed en zonder al te veel problemen voor uw houten vloer door deze periode heen te komen zullen wij u alles uitleggen over de luchtvochtigheid.

 

Voorkom dat uw houten vloer gaat krimpen!

Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 tot 60%, dit is zowel voor de vloer als voor uzelf het beste. Maar in de winter kan de luchtvochtigheid erg dalen, zelf tot wel 30%. Dit is echt te laag voor uw houten vloer, hout is “levend” materiaal en zal reageren door te gaan krimpen of zwellen.

 

Luchtvochtigheid voor uw houten vloer is te laag?

In de winterperiode is de luchtvochtigheid een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger te raadplegen. Dit is een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

 

Luchtvochtigheid voor uw houten vloer is te hoog?

Als de luchtvochtigheid tussen 65% en 100% is, betekent dat dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is. De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten. De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan “bollen of schotelen”.

 

Wat kunt u hier aan doen?

Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Tip: Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de luchtvochtigheid laten dalen.

 

Luchtvochtigheid altijd op het goede peil?

Wilt u er voor zorgen dat de luchtvochtigheid binnen altijd op peil is? Wij adviseren hiervoor een Boneco Luchtwasser te gebruiken. De Boneco W200 luchtwasser heeft een roterende, kunststof verdampingsmat die voor waterverdamping zorgt zonder kalk (zachtwater verdamping). Tijdens de rotatie van de mat neemt deze water op uit het reservoir, geeft hij waterdamp aan de lucht af en worden deeltjes zoals pollen en huisstof uit de lucht gewassen. De watertank is eenvoudig bij te vullen met een gieter op de plek waar de luchtbevochtiger staat.


 

Zowel een Luchtwasser en een hydrometer (om de luchtvochtigheid te meten) zijn bij ons verkrijgbaar. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag!